Opiskelu edellyttää sinulta:
  • Tietokone ja kuulokemikrofoni  
  • Hyviä itsenäisen opiskelun taitoja ja digiopiskelun perustaitoja
  • Suomen kielen taitotaso: pystyt opiskelemaan suomenkielisten ohjeiden mukaan
  • (xxx ohjelmiston käyttöä)
  • (opintokohtainen lähtötaso)
  • (edeltävät opinnot)
Sisältö:
  • Mitä kurssilla on tavoitteena oppia?
Suoritus- ja toimintatavat:
  • Varaa opintojakson suorittamiseen xx aikaa xx aikana
  • Opintojakso suoritetaan (kokonaan) itsenäisesti ja/(tai osittain ryhmätöinä)
  • Millaisia tehtäviä kurssilla tehdään: (yksilötöitä, ryhmätöitä, kirjallisia, suullisia tehtäviä, kokeita)?
  • Miten kurssi suoritetaan? (onko aikaan/paikkaan sidottu, kuinka paljon aikaa kannattaa varata omaan tekemiseen, onko yhteisiä tapaamisia verkossa)
Arviointi:
  • Perustuu esim. kurssitehtäviin ja kokeisiin

  • Opettaja: Tuija Kirmanen
Tällä kurssilla opiskellaan yleisimpiä erityisruokavalioita ja kasvisruokavalioita.

Kurssi on suunniteltu ensisijaisesti Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Kurssipohja palvelee myös alan ammattitutkintoa opiskelevia. Heille  lisätään joitain syventäviä tehtäviä, esimerkiksi erilaisia keskusteluteemoja otetaan käyttöön. Tämä tehdään senkin vuoksi, että näillä opiskelijoilla kontaktiopetusta ja ryhmätyöskentelyä on vähemmän.

Erityisruokavalio-osaaminen  on tärkeää  opintojen jokaisessa vaiheessa. Erityisesti työelämässä oppiminen vaatii tietämystä tavallisimmista erityisruokavalioista (laktoositon, maidoton ja gluteeniton ) ja kasvisruokavalioista. 

Perustutkinnossa opiskelijat valitsevat jo opintojen alkuvaiheessa osaamisalansa: asiakaspalvelu tai ruokapalvelu. Tämä kurssipohja on suunniteltu palvelemaan molempia ryhmiä siten, että suurin osa tehtävistä on yhteisiä ja osa suunnattu ruokapalveluja opiskeleville (näihin tehtäviin on lisätty koodi "kokit") . Myöhemmin kurssi kopiodaan ja muokataan sopivaksi asiakaspalvelua opiskeleville.

Erityisruokavalioita käsitellään perustutkinnon alkuvaiheessa eli Ravitsemuspalveluissa toimimisessa jonkin verran. Varsinainen erityiruokavalio-osaamisen opintokokonaisuus (kurssi) opiskellaan tämän jälkeen eli ruokapalvelujen osaamisalalla Lounasruokien valmistuksessa ja asiakaspalvelujen osaamisalalla asiakaspalvelussa  ja myynnissä. Nämä ajoittuvat ensimmäisen lukuvuoden  keväälle.

Kurssin laajuus on 2-3 osaamispistettä. Näin mitattuna kurssi  on "pieni", mutta painoarvoltaan se on todellisuudessa suurempi, koska jokaisella työelämäjaksolla edellytetään näiden asioiden hallintaa. 

Ravitsemustutkimusta tehdään jatkuvasti eivätkä vanhat opit kanna pitkälle. Jokaisen on syytä päivittää tietonsa ajan tasalle. Tämän vuoksi kurssi sopii myös vanhojen tietojen kertaamiseen, uuden oppimiseen ja tietojen syventämiseen.

Tämä opinto on esimerkkipohja. Varsinaiset opinnon vuosittaiset toteutukset löytyvät eri aloilta. Jos opinto kiinnostaa, ole yhteydessä esim. alasi opoon. Opinto on rakennettu eGradia-hankerahoituksella 2019. Tekijä Marjaana Lehto.


  • Opettaja: Marjo Huuskonen

Kirjoita lyhyt kuvaus opintojaksosta. (kurssin asetukset)

  • Opettaja: Mika Sachse
Ravitsemisalan Kestävä Kehitys -verkkokurssi on osa Ravitsemispalveluissa toimiminen tutkinnonosaa ja sen suorittamista.
  • Opettaja: Birgit Härkönen

Tämä kurssi on tarkoitettu puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijoille tueksi siivousaineiden opiskeluun.

  • Opettaja: Tuula Pekkarinen