Kurssilla opiskellaan yleisimpiä erityisruokavalioita ja kasvisruokavalioita.


Kurssi on suunniteltu ensisijaisesti Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Kurssipohja palvelee myös alan ammattitutkintoa opiskelevia. Opettaja voi halutessaan lisätä heille  teemoja syventäviä tehtäviä.

Erityisruokavalioita käsitellään perustutkinnon alkuvaiheessa eli Ravitsemuspalveluissa toimimisessa jonkin verran. Varsinainen erityiruokavalio-osaamisen opintokokonaisuus (kurssi) opiskellaan tämän jälkeen eli ruokapalvelujen osaamisalalla Lounasruokien valmistuksen opinnoissa ja asiakaspalvelujen osaamisalalla Asiakaspalvelun  ja myynnin opinnoissa.  Tämä kurssipohja on suunniteltu palvelemaan molempia ryhmiä.   

Erityisruokavalio-osaaminen  on tärkeää  opintojen jokaisessa vaiheessa. Erityisesti työelämässä oppiminen vaatii tietämystä tavallisimmista erityisruokavalioista (laktoositon, maidoton ja gluteeniton ) ja kasvisruokavalioista. 

Kurssin laajuus on 2-3 osaamispistettä. Vaikka kurssi ei ole laaja, täytyy opiskelijoiden perehtyä sen sisältöön kunnolla jo opintojen aikana.  Jokaisella työelämäjaksolla edellytetään näiden asioiden hallintaa, koska erityisruokavaliotuntemus nähdään osana asiakasturvallista työskentelyä.

Ravitsemustutkimusta tehdään jatkuvasti eivätkä vanhat opit kanna pitkälle. Jokaisen on syytä päivittää tietonsa ajan tasalle. Tämän vuoksi kurssi sopii myös vanhojen tietojen kertaamiseen, uuden oppimiseen ja tietojen syventämiseen.

 Tämä opintokokonaisuus on rakennettu eGradia-hankerahoituksella 2019. Tekijä on Marjaana Lehto.


  • Opettaja: Marjaana Lehto