Tällä kurssilla opiskellaan yleisimpiä erityisruokavalioita ja kasvisruokavalioita.
Kurssi on suunniteltu ensisijaisesti Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Kurssipohja palvelee myös alan ammattitutkintoa opiskelevia. Heille lisätään joitain syventäviä tehtäviä, esimerkiksi erilaisia keskusteluteemoja otetaan käyttöön. Tämä tehdään senkin vuoksi, että näillä opiskelijoilla kontaktiopetusta ja ryhmätyöskentelyä on vähemmän.
Erityisruokavalio-osaaminen on tärkeää opintojen jokaisessa vaiheessa. Erityisesti työelämässä oppiminen vaatii tietämystä tavallisimmista erityisruokavalioista (laktoositon, maidoton ja gluteeniton ) ja kasvisruokavalioista.
Perustutkinnossa opiskelijat valitsevat jo opintojen alkuvaiheessa osaamisalansa: asiakaspalvelu tai ruokapalvelu. Tämä kurssipohja on suunniteltu palvelemaan molempia ryhmiä siten, että suurin osa tehtävistä on yhteisiä ja osa suunnattu ruokapalveluja opiskeleville (näihin tehtäviin on lisätty koodi "kokit") . Myöhemmin kurssi kopiodaan ja muokataan sopivaksi asiakaspalvelua opiskeleville.
Erityisruokavalioita käsitellään perustutkinnon alkuvaiheessa eli Ravitsemuspalveluissa toimimisessa jonkin verran. Varsinainen erityiruokavalio-osaamisen opintokokonaisuus (kurssi) opiskellaan tämän jälkeen eli ruokapalvelujen osaamisalalla Lounasruokien valmistuksessa ja asiakaspalvelujen osaamisalalla asiakaspalvelussa ja myynnissä. Nämä ajoittuvat ensimmäisen lukuvuoden keväälle.
Kurssin laajuus on 2-3 osaamispistettä. Näin mitattuna kurssi on "pieni", mutta painoarvoltaan se on todellisuudessa suurempi, koska jokaisella työelämäjaksolla edellytetään näiden asioiden hallintaa.
Ravitsemustutkimusta tehdään jatkuvasti eivätkä vanhat opit kanna pitkälle. Jokaisen on syytä päivittää tietonsa ajan tasalle. Tämän vuoksi kurssi sopii myös vanhojen tietojen kertaamiseen, uuden oppimiseen ja tietojen syventämiseen.
- Teacher
Karita Salopino